ÜRETRA DARLIKLARI

Üretra mesaneden (idrar torbası) sonra idrarın naklini sağlayan penisin ortasından geçen boru şeklinde bir organdır. İçerisinde enfeksiyon veya travma sonrası daralma meydana gelebilir. Bazen bel soğukluğu sonrası da görülebilir. Uzun süre sonda kullanımı da darlığa yol açabilir (Şekil 1 ve Şekil 2).

Şekil 1 : Mesaneden idrarın dışarı akışını sağlayan uzun boru şeklinde üretra organın ve darlığının şematik görünümü

Şekil 2 : Normalde boru şeklinde olması gereken üretranın açıklığı 2-3 mm olacak şekilde daralmış görünümü

Çaydanlığın kireç tutması gibi yolu daraltarak idrar akışını engeller. Prostatta iltihaba mesanede kalınlaşmaya ve geride idrar kalmasına sebep olur. Gecikmiş vakalarda böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
Şikayet olarak idrar akımında azalma, çatallı işeme, işeme sonrası damlama sık görülür. Sık idrara gitme idrarda yanma olabilir. Muayenede dar alandaki sertlik ele gelebilir, cilde açılan delikten idrar gelmesi görülebilir.
Tanıda işeme testi çok uzamıştır. Enfeksiyon varlığı için idrar kültürü yapılır.
Ayırıcı tanıda iyi huylu ve kötü huylu prostat büyümeleri akla gelmelidir. Prostat ameliyatı geçirenlerde geç dönemde darlık gelişebilir.
Tedavi edilmediği taktirde idrar yapamama, böbreğe idrar kaçması, enfeksiyon, mesanede cepler oluşması, apse gelişmesi, cilde açılan delikten idrar gelmesi, kanser gelişmesi ve böbrek yetmezliği gelişebilir.

TEDAVİ:

1. Dilatasyon genişletme
Özel metalik sondalar ve kateterlerle darlık genişletilebilir (Şekil 3).

Şekil 3 : Üretra darlığının genişletilmesinde kullanılan kauçuk ve metal bujiler

2. Endoskopik direkt görüş altında bıçakla kesilerek darlığın açılması ameliyatı yapılır (Şekil 4).

Şekil 4 : Endoskopik kapalı yöntemle görüş altında darlığın bıçak ile kesilerek açılması

Kısa dönemde başarı %70-80 gibi yüksek oranda olsa da uzun dönemde tekrar daralır. Bu yüzden belli aralıklarla temiz aralıklı kateterizasyon kullanılır.
3. Açık cerrahi
Başarısız olgularda cerrahi onarım yapılır. Kısa darlıklarda dar alan çıkarılır uç uca tekrar dikilir. Uzun darlıklarda araya deri veya ağızdan alınan yama konulur.
Üretral darlıklarda iyileşmeden söz edebilmemiz için tedaviden sonraki 1 yıl boyunca nüks etmemiş olmalıdır. Uzun yıllar sonra da tekrar darlık gelişebileceği konusunda hasta uyarılmalıdır.
Call Now Button