KADINLARDA PELVİK ORGAN SARKMASINDA LAPAROSKOPİK SAKROKOLPOPEKSİ BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU

HASTALIĞINIZ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER :

Pelvik organ sarkması rahim, idrar torbası ve kalın bağırsağın son kısmı ya da rahim alındıktan sonra vajenin (hazne) üst kısmını hazneden dışarı sarkmasıdır. Bu sorun, organları yerinde tutan bağlarda gelişen gevşeme sonucu ortaya çıkmaktadır. Hastaların hayat kalitesini olumsuz etkileyen daha çok kadınlarda görülen önemli bir sağlık problemidir. Çalışmalarda 50-89 yaş arası kadınların %30’unda pelvik taban bozukluğu olduğu ve tedavi arayışı içinde oldukları ortaya konmuştur. POP tedavisinde kullanılan cerrahi tekniklerde temel prensip; mümkün olan en düşük nüks  ve komplikasyon oranları ile idrar, barsak ve seksüel fonksiyonları koruyarak pelvik anatomiyi düzeltmektir. Cerrahisi girişim vajinal ya da başarısı daha yüksek olan karından yaklaşım ile uygulanabilir. Laparoskopik sakrokolpopeksi ile açık ameliyata göre azalmış hastanede kalış süresi ve daha az kanama gösterilmiştir.

GİRİŞİMİN YAPILMAMASI DURUMUNDA NELER OLABİLİR ?

Rahim ya da diğer organlar sarkmaya devam eder. Hayat kaliteniz ve cinsel yaşantınız olumsuz etkilenecektir. Özellikle idrar kesesinin sarktığı durumlarda idrar akışı engellenebilir.  Uzun süren kabızlık ve rahimde yaralar görülebilir.

NASIL BİR TEDAVİ/GİRİŞİM UYGULANACAK ?

Genel anestezi kullanılır. İdrar kesesinin, barsakların ya da rahim alındıktan sonra haznenin üst kısmının sarkması nedeniyle yapılır. Operasyon alt karında 1 cm lik beş keşiden özel bir ekipman kullanılarak gerçekleştirilir. Operasyonda sentetik meş materyali vajen (hazne) ve kuyruk kemiği arasına asılır.
Operasyon başlangıcında mesaneye bir kateter ve bitiminde operasyon bölgesine bir dren yerleştirilir.

ALTERNATİF TEDAVİLER

Laparaskopik cerrahi robot yardımı ile de uygulanabilir. Alternatif olarak bu ameliyat açık cerrahi ile de gerçekleştirilebilir. Bu operasyonda göbek deliğinin 1-2 cm üzerinden karın altına doğru uzanan yaklaşık 15 cm lik bir kesi yapılır. Ameliyat sonrası ağrı ve hastanede kalış süresi açık yöntemde daha fazladır. Sarkan organa ve sarkma derecesine göre değişmekle birlikte vajenden (hazne) ya da karından gerçekleştirilebilecek sentetik meş materyallerinin kullanıldığı ya da kullanılmadığı diğer yöntemlerde mevcuttur. Genel olarak sakrokolpopeksinin bu yöntemlerden daha fazladır. Diğer alternatifler hazne içerisine plastik araçlar yerleştirilmesi, haznenin dikilerek kapatılmasını içerir.

GİRİŞİMİN RİSKLERİ/ ORTAYA ÇIKABİLECEK YAN ETKİLER :

Bir ameliyatın genel riskleri
  • Akciğerlerin küçük bölgeleri kapanabilir, bu da akciğer enfeksiyonu riskini artırabilir. Antibiyotik tedavisi ve fizyoterapi gerekebilir.
  • Bacaklardaki pıhtılaşmalar (derin ven trombozu) ağrı ve şişmeye neden olabilir. Nadiren bu pıhtıları bir kısmı yerinden kopup akciğere gider ve ölümcül olabilir.
  • Kalbin yükünün artması nedeniyle kalp krizi gelişebilir.
  • İşlem nedeniyle ölüm olabilir.
Bu ameliyatın riskleri
  • operasyon sırasında vücudunuza verilen pozisyona bağlı olarak operasyondan sonra kas ağrıları olabilir.
  • Operasyon sonrası dönemde genel ağrı ya da cinsel ilişkiyle ilişkili ağrı olabilir (%2-3)
  • Ameliyatta yerleştirilen meş materyali vajenden (hazneden) çıkabilir.
  • Karın içimde gizli kanama olabilir. Bu durumda sıvı tedavisi veya ek cerrahi girişimi gerebilir (%2)
  • Karın içinde cerahat birikmesi gibi enfeksiyon komplikasyonları olabilir. Bu durumda ek cerrahi ile boşaltılması veya antibiyotik tedavisi gerekebilir.(%2)
  • Bağırsak içeriğinin kaçağına neden olan barsak yaralanması olabilir. Bu durumda ek cerrahi girişim gerekebilir (%1-2)
  • Ameliyat sonrası %5 barsak hareketleri yavaşlayabilir ve durabilir. Bağırsaklarda şişkinlik ve kusmalara neden olabilen bu durumda ek tedavi ihtiyacı doğacaktır.
  • Ameliyat sonrası bağırsaklar arasında %1 yapışıklıklar gelişebilir. Kısa dönemde veya uzun dönemde gelişebilecek bu komplikasyonda cerrahi tedavi gerekebilir.
  • Mesane (idrar kesesi ) ve üreter (böbrekler arasındaki kanal) yaralanması görülebilir.
  • Ameliyat sonrasında idrar kaçırma şikayeti olabilir (%40)
  • Bazı hastalarda yara iyileşmesi anormal olabilir, bu durumda yara ağzı kalınlaşabilir, kızarık veya ağrılı olabilir.
  • Özellikle şişman hastalarda, kısmen veya tamamen yara yeri açılması gelişebilir.
  • Ameliyat sırasında %8 çalışma sahasının oluşturulması için kullanılan CO2 emilmesi ve cilt altında , akciğerlerde ve bağırsaklarda birikmesi riski vardır. Uygun tedavilerle düzeltilebilir bir durumdur.

HASTANIN GİRİŞİMİN ŞEKLİ, ZAMANI, YAN ETKİLERİ, BAŞARI ORANI VE BAŞARIDAN NE KASTEDİLDİĞİ, GİRİŞİM SONRASI İLE İLGİLİ SORULARI :

Bu cerrahi sonrası sarkmanın giderilmesidir. Ameliyatın başarı şansı %80-90 civarındadır.

GİRİŞİMDEN ÖNCE HASTANIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR :

Ameliyat olacağınız geceden itibaren hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz. Aspirin, coraspin ve türevleri gibi kan sulandırıcı ilaçları 1 hafta önceden kesmelisiniz. Gece size hekiminizce önerilen şekilde bağırsak temizliği yapmalısınız.

GİRİŞİMDEN SONRA HASTANIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR :

Ameliyatın birinci gününde aksi söylenmedikçe mutlaka yürümelisiniz. 1 hafta sonra dikişlerinizi aldırmalısınız. Size önerilen ilaç ve diyete uymalı ve düzenli poliklinik kontrollerine önerilen zamanlarda gelmelisiniz.

HASTANIN SAĞLIĞI İÇİN KRİTİK OLAN YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ :

İlk 6 hafta boyunca ev işleri ve ağır kaldırma, ağır egzersiz, yüzme, sauna ve cinsel ilişkiden kaçınmalısınız.

GEREKTİĞİNDE AYNI KONUDA TIBBİ YARDIMA NASIL ULAŞILABİLECEĞİNİZ

Hastalığınız ile ilgili olarak herhangi bir sorununuz olursa Prof. Dr. Özcan Atahan veya asistanı Savaş Yavuz’a başvurabilirsiniz. Ayrıca acil durumlarda hastanemiz acil servisine de başvurabilir, yardım alabilirsiniz.
Call Now Button