GEBEDE GEÇİCİ ÜRETERAL STENT KONULMASI

Böbrekten idrarı idrar torbasına taşıyan kanal (Üreter) obstrüksiyonu tanısı ile kliniğimize başvurmuş bulunuyorsunuz.
Girişim lokal anestezi ya da daha kapsamlı bir anestezi ile uygulanabilinir.

Şekil 1 : Bir ucu böbrekte bir ucu idrar torbasında kıvrılan DJ stent.

BU AMELİYATIN RİSKLERİ

Gebe olmanız nedeniyle yapılacak işlem sonrasında düşük (hamileliğin sonlanması) ihtimali veya erken doğum da bulunmaktadır.
Stend konulduktan sonraki dönemde stentin mesaneyi irrite etmesine bağlı sık işeme, ağrılı işeme, işeme sırasında yanma ve idrarda kanama görülebilir. Bunlar genelde sıvı alımının arttırılmasıyla ve zamanla düzelmektedir.


Bu ameliyat sırasında veya sonrasında aşağıdaki komplikasyonlar ve riskler gelişebilir :

  • a) İdrar yolu enfeksiyonu ve sepsis,
  • b) Ameliyat sonrasında böbrekten süzülen idrarın pelvis veya üreter yaralanmasına bağlı olarak karın içine sızması (ürinoma),
  • c) Böbrekten idrar toplayan kanalın (pelvis veya üreter) kopması, ayrılması veya yaralanması,
  • d) Ameliyatta oluşacak üreter kopması durumunda açık cerrahiye geçilmesi.
  • e) Ameliyatda ve sonrasında anesteziye ve anestezi şekline bağlı alerjik, kardiak, respiratuvar her türlü komplikasyon.

Girişimin yapılmaması durumunda neler olabilir ? :

  • Bu tıkanıklık böbreğinize zarar vermiş ve zarar vermeye devam etmektedir.
  • Bu tıkanıklık idrarın böbrekten rahat boşalmaması nedeniyle hamileliğiniz sırasında sık geçirilebilicek idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir
  • Sık kontrolerle hiç bir girişim yapılmadan takip edilme şansınız olsada dönemin uzunluğu nedeniyle böbreğinizin risk altında olacağı unutulmamalıdır. Ameliyat olmamanız halinde üreterinizdeki tıkanıklık böbreğinizin şişmenin devam etmesine (hidronefroz) neden olarak böbreğinizin çalışmaz hale gelmesine neden olabilir.

İŞLEM :

Uygulanacak ameliyat ile idrar yaptığınız yoldan (üretradan) sistoskopi dediğimiz alet ile girilerek double J  stent  idrar kanalınıza yerleştirilecektir. Bu ameliyat yönteminin başarı şansı  tıkanıklığın yeri ve nedenine bağlı olarak değişebilmektedir.

Girişimden önce hastanın dikkat etmesi gereken hususlar :

Ameliyat olacağınız geceden itibaren hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz. Aspirin, coraspin ve türevleri gibi kan sulandırıcı ilaçları 1 hafta önceden kesmelisiniz.
Call Now Button