SÜNNET

Penisin uç kısmındaki sünnet derisinin kesilip çıkartılması şeklinde tarif edilebilecek olan sünnetin başlangıç tarihi hakkında antropologlar görüş birliğine varamamıştır. 6000 yıl önce Antik Mısır’da sünnetin var olduğu kesinleşmiştir.

Şekil 1 : Antik Mısır’da ve Amasya’da Şerafeddin Sabuncuoğlunun sünnet tasviri.

Sünnet dünya üzerinde en çok uygulanan cerrahi işlemdir ve dünya üzerindeki her üç erkekten birisi sünnetlidir. Sünnet birçok toplum ve kültürde, faydasını düşünmeden dini inanç ve gelenekler nedeniyle uygulanmaktadır. Ayrıca acil tıbbi nedenler ve koruyucu amaçla da yapılmaktadır.
Tıbbi sünnetin amacı, glansı ortaya çıkartmak için yeterince sünnet derisi almak ve sünnet derisinden kaynaklanan tıbbi sorunları engellemektir. Sünnete başlamadan önce penis temizlenmeli ve sünnet derisi retrakte edilerek glans ile arasındaki yapışıklıklar açılmalıdır. Fimozis gibi nedenlerle penis retrakte edilemezse klemp yardımı ile veya dorsal slit ile retrakte edilebilir. Literatürde birçok sünnet tekniği tanımlanmıştır. Bu tekniklerdeki temel amaç en az komplikasyonla iyi bir kozmetik sonuç elde etmektir.

Şekil 2 : Çeşitli cerrahi sünnet yöntemlerinden dorsal-ventral slit ve diatermik knife yöntemi.

Özel bir durum olarak, kanama bozukluğu bulunan çocuklar mümkünse sünnet edilmemelidirler. Ancak sünnet işleminin erkekliğin bir gerekliliği olarak görüldüğü ülkemiz gibi toplumlarda sıklıkla bu mümkün değildir. Bu çocuklar uygun koşullar sağlanarak bir hekim tarafından sünnet edilmeleri gerekirken, bazı durumlarda aileler yeterli önlem almadan çocuğun hayatını tehlikeye sokarak sünnet ettirmeyi göze alabilmekte ve ciddi kanama sorunları yaşamaktadırlar. Avrupa üroloji kılavuzunda, bu hastaların kanama durdurucu ajanlarla veya “diatermik knife” yöntemi ile sünnet edilebilecekleri belirtilmektedir .
Sünnet küçük bir cerrahi girişim olarak görülse de, her cerrahi girişim gibi yeterli deneyim olmadan özensiz ve uygun şartlar sağlanmadan yapıldığında çeşitli sorunlar çıkabilir. Yenidoğanlarda bu oran %0,2-0,6 iken 1-9 yaş arasında %2-6 arasındadır. Eğer gömük penis, idrar deliğinin aşağıda olması gibi doğumsal anomaliler varsa mutlaka bir çocuk ürolojisi uzmanı görmelidir. Erken dönemde ağrı, kanama, şişme, yetersiz cilt çıkarılması gibi küçük komplikasyonlar olabileceği gibi nadiren ölüm, penisin baş kısmının kesilmesi gibi ciddi komplikasyonlar da gelişebilmektedir.  Geç dönemde ise ağrı, enfeksiyon, alttan penisi aşağı doğru çeken cilt köprüsü, idrar yapamama, yara ve delikler görülebilir.
Sünnet idrar yolu enfeksiyonlarını azaltmaktadır. Sünnetin cinsel yolla bulaşan sifiliz, AIDS gibi hastalıklara yakalanmada koruyucu bir faktör olduğu gösterilmiştir.  Sünnet cinsel fonksiyonu, sertleşme süresini ve penil hissiyatı etkilememektedir.  Sünnet olmamış vakalarda penil hijyenin oldukça düşük olduğu, bunun da fimozise ve kronik inflamasyona yol açarak penil kanser riskini artırdığı belirtilmiştir.
Sonuç olarak sünnet eğitimli ve tecrübeli sağlıkçılar tarafından, steril ortamda ve uygun analjezi yöntemi ile yapılmalıdır. 3-6 yaş arasında cinsel kimlik gelişiminin olduğu dönem olması ve erkekliğini kaybetme korkusu nedeniyle sünnet yapılmaması önerilmektedir.
Call Now Button